Valmiit tutkimukset

Tulemme julkaisemaan tällä sivulla lyhennelmiä jo valmistuneista tutkimuksista, joita Silmäsäätiö on taloudellisesti tukenut. Lyhennelmistä pääsee linkin kautta tutkijan itsensä kirjoittamaan artikkeliin, missä on mahdollista tarkemmin tutustua tutkimukseen ja sen loppupäätelmiin.  Yleisenä tavoitteena on löytää mahdollisesti uusia hoitomenetelmiä, uusia lääkkeitä  tai jopa lopullisia parannuskeinoja jonkun tietyn silmäterveyteen vaikuttavan silmätaudin tai -vamman osalta.

 


Pienten suonikalvoston melanoomien diagnostiikka, hoito ja ennuste


LT Susanna Jouhi valmistui lääketieteen tohtoriksi tammikuussa 2021 ja tulee valmistumaan silmätautien erikoislääkäriksi syksyllä 2021.

Tohtori Jouhin väitöskirjan aiheena oli: Pienten suonikalvoston melanoomien diagnostiikka, hoito ja ennuste

Väitöskirjassaan tohtori Jouhi tutki pienten suonikalvon melanoomien diagnosointiin, hoitoon ja ennusteeseen liittyviä aihealueita. Suonikalvo on yksi silmän suonikalvoston kolmesta kerroksesta, ja suonikalvoston melanooma on yleisin aikuisten silmänsisäinen pahanlaatuinen kasvain. Sen ilmaantuvuus Pohjois-Euroopassa on maailman suurimpia. Sairauden yleistymistä edesauttaa väestön ikääntyminen.

Tutkimuksessa kävi ilmi varhaisen diagnoosin tärkeys sekä jo havaitun melanoomakasvaimen tehokas ja pikainen hoito sekä seuranta. Suonikalvon melanoomat hoidetaan tyypillisesti silmän pinnalle asetettavalla sädehoitolevyllä, jonka avulla kasvain pyritään tuhoamaan mahdollisimman pienin silmän muuhun toimintaan vaikuttavin vaurioin. Tutkimus todisti myös hypoteesin, että yli 3 mm kokoiset kasvaimet lähettävät jo etäpesäkkeitä, jolloin hoidon varhainen aloittaminen on hyvin perusteltua. Hoidossa käytetyn sädehoitolevyn koko, 10 mm tai 15 mm, ei ole ratkaiseva kasvaimen tuhoamisen kannalta, mutta pienemmän levyn etuna on näkökyvyn parempi säilytettävyys.

Englanninkielinen väitöskirja kokonaisuudessaan on luettavissa täällä ja väitöskirjan suomenkielinen tiivistelmä täällä.